Om stiftelsen

”Ett av mins sons största funktionshinder är att det inte syns utanpå att han är funktionshindrad”

Måns Möller

Viggo Foundation startades av Måns Möller efter att han inte hittade skidklubb som ville ta emot hans son Viggo, som har autistisk syndrom med lätt funktionsnedsättning. Klubbarna svarade att de inte vågade ta in Viggo och att de inte hade kompetens att ta hand om “sådana barn”. Där och då bestämde sig Måns för att göra något åt saken, vilket ledde till att han skapade Viggo Foundation.

Stiftelsens mål är att stödja och arrangera idrottsverksamheter och aktiviteter för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Vår vision är att det i vårt fantastiska svenska föreningsliv ska vara normalt att ha kompetens kring hur man utvecklar neuroanpassad idrottsverksamhet, samt hur man bemöter och stöttar barn och unga med NPF.

NPF inkluderar ett brett spektrum av diagnoser, såsom ADHD, autism, OCD och dyslexi. Forskning visar att personer med NPF löper ökad risk för psykisk ohälsa, men att regelbunden fysisk aktivitet kan bidra till att förbättra deras hälsa och välmående. Trots detta hamnar barn och unga med NPF ofta mellan stolarna i idrottsvärlden. De känner sig inte hemma i vanliga träningsgrupper men anses inte heller vara ”tillräckligt” funktionshindrade för att delta i para-idrott. Viggo Foundation strävar efter att fylla denna lucka genom att stödja och arrangera anpassade aktiviteter. Varje år delar vi ut bidrag till föreningar som vill starta upp och arrangera anpassad idrott. Dessutom arrangerar vi egna aktiviteter genom vår idrottsförening, Viggo IF, såsom Viggoloppet, Summercamp och simskola.

Genom åren har Viggo Foundation haft många framgångsrika insamlingar. Från den första, #C4C4Autism, där Måns och flera andra cyklade genom hela USA, till det senaste #ViggosVasalopp45, där Viggo åkte sitt första Vasalopp tillsammans med sin pappa Måns och coach Christer Skog. Tio år efter att han nekades av skidklubbarna gjorde han succé i Vasaloppet och lyckades samla in över 390 000 kr till stiftelsen.

Under våren 2024 tilldelades Viggo Foundation Fair Play-priset på Idrottsgalan som Viggo och Måns tog emot tillsammans. Detta pris är en värdefull bekräftelse på vårt arbete och strävan efter en mer inkluderande och rättvis idrott där, som Viggo sade på galans scen: ”Alla får va mää!”

Viggo Foundation fortsätter sitt arbete för att bredda kunskapen om NPF och ge barn och unga med NPF tillgång till anpassad idrott. Det finns flera sätt du kan stödja stiftelsens arbete på: Ge en gåva, bli sponsor eller partner, bli samarbetspartner, eller arrangera en NPF-anpassad verksamhet eller aktivitet som vi kan stötta. Tillsammans skapar vi en mer inkluderande värld för barn och unga med NPF.❤️

Styrelsen

Hans Desmond

Hans Desmond

Måns Möller

Måns Möller

Jörgen Dyssvold

Jörgen Dyssvold

Kontakt

Jag vill kontakta:

1 + 14 =