Måns Möller

Måns Möller är en av Sveriges främsta komiker och improvisationens okrönte mästare. Hans humor är snabb, bred och vass, och han är lite av branschens retsticka när han gör parodier av kändisar och kända företeelser. Det är på scenen som Måns Möller verkligen kommer till sin rätt. I det spontana mötet med publiken blixtrar det av komiska infall. Han ses som en av landets bästa improvisatörer och kan hålla en en kärleksfull låda med en publik som viker sig av skratt.

Måns är även pappa till Viggo, som Viggo Foundation är uppkallad efter. Viggo har autism i kombination med lätt utvecklingsstörning och har fått två turnéer dedikerade till sig. I den första, “Jävla Pajas – det här skojar du inte bort”, delade Måns humorisktiskt med sig av vardagens komplexiteter efter att ha fått lära sig om Viggos diagnos. Nu, 10 år senare, är han åter aktuell med uppföljaren “Mitt Perfekta Liv”, som hanterar Måns liv de senaste åren och hur det är att vara pappa till en snart myndig son.

Utöver komedin är Måns Möller även grundare och djupt insatt i Viggo Foundation. Han skapade Viggo Foundation under 2015, efter att han inte hade hittat en skidskola till sin son Viggo då klubbarna inte ansåg sig ha kompetens för att ta hand om “såna där barn”. Måns bestämde sig för att göra slag i saken så att alla barn ska ha möjlighet att idrotta på samma villkor.

Det blev gnistan till ett äventyr där Måns och några vänner cyklade 420 mil, från kust till kust i USA, och samlade in 600 000 kr som Måns använde för att starta Viggo Foundation. Sedan dess har stiftelsen samlat ytterligare hundratusentals kronor som har hjälpt tusentals barn och unga att få tillgång till NPF-anpassade idrottsaktiviteter.

Du kan läsa mer om Måns olika äventyr och insamlingar nedan.

2023
#PeakLenin4Autism

Efter att bland annat ha cyklat över USA, genomfört 10 Vasalopp på 10 dagar och slagit världsrekord som snabbast över Europa på cykel, stod ännu ett äventyr bakom dörren för Måns Möller: att bestiga berget Peak Lenin i Tadzjikistan. Berget är en av världens högsta, med en höjd på 7134 meter över havet. Måns tog med sin vän Tony Regnhamn och klättringen startade den 9 juli med målet att nå toppen den 24 juli.

Läs mer
Genom denna utmaning ville Måns och Tony inte bara testa sina egna gränser utan också sprida medvetenhet om autism och verka för inkludering av barn med NPF inom idrottsvärlden. Som en del av expeditionen organiserade de en insamling till Viggo Foundation. De som önskade kunde bli peakleninsponsorer för att peppa och inspirera Måns och Tony att klättra hela vägen upp till toppen.

Under hela expeditionen sändes Måns och Tonys position live till allmänheten och trots att det tog några fler dagar än planerat lyckades de ta sig hela vägen till Peak Lenins topp. Det blev en framgångsrik expedition där de avslutade äventyret med att placera Viggo Foundations flagga på bergstoppen.

2021
#VärldensLängstaVasalopp

Det var inte många som trodde att Måns Möller och skidcoachen Christer Skog skulle klara det. För vem kommer ens på tanken att efter nio mil i spåret vila en natt och sen göra det nästa dag igen? Dessutom hela 10 gånger på raken!
Men, de lyckades, efter att ha slitit och kämpat med kramp på nätterna, kraschar i höga hastigheter hårt jobb med att få i sig de enorma mängder kalorier per dygn som krävdes. Måns och Christer gick i mål för 10:e gången på den 10:e dagen med sluttiden 09:08:22.

Läs mer
Många har frågat sig varför de två utsatte sig för det här. Målet var delvis att skriva svensk skidhistoria, men också att samla in pengar till Viggo Foundation och verksamheten där. Tidigare har duon cyklat världen runt för att samla in medel, vilket 2021 uteblev på grund av pandemin. Christer kom då på idén att i stället göra världens längsta Vasalopp och genom det ta världsrekord.

Måns och Christer gick i mål vid 16:50 den 22 februari 2021. På sista etappen fick de sällskap av Måns son Viggo, som är anledningen till att Måns startade Viggo Foundation. Grattis – Måns, Christer och hela det övriga gänget – till ett välförtjänt världsrekord!

2018
#CyklaForAutism

Efter att ha avslutat Ironman i Kalmar laddade Måns Möller direkt om för att starta en ny utmaning: att cykla runt jorden. Dittills hade Måns trampat 1500 mil och samlat ihop 1,5 miljoner till Viggo Foundation. Nu skulle han fortsätta, tillsammans med vännen Jukka Kuusela.

Läs mer

De startade på samma plats där den tidigare resan började, i UFA i norra Ryssland. Denna gång skulle de i stället cykla rakt österut. Målet var att på 10 dagar cykla 230 mil, till Novosibirsk i Ryssland. Samtidigt hoppades de kunna samla in 100 000 kr till Viggo Foundation. Totalt samlade in över 250 000 kr – vilket blev ett nytt rekord för stiftelsen.

”Vi hade som mål att få in 100 000 kr. Trafiken var tyngre än vad vi väntat oss och när det inte finns vägrenar måste man köra ner i diket varje gång man möter en lastbil. Regnet i Sibirien var kallt och blött, men alla hejarop hemifrån gjorde att vi aldrig gav upp trots alla skador” berättar Måns Möller.

2017
FastestX Europe

Under 2017 gav sig Måns Möller med coach Christer Skog och sitt team an den ambitiösa utmaningen att sätta världsrekord som snabbast på cykel genom Europa. Målet var att trampa 600 mil på 29 dagar, under en resa som sträckte sig från Uralbergen i Ryssland till Cabo da Roca i Portugal.

Läs mer
Efter rigorösa fys-tester och andra förberedelser, övningsnavigering i Tyskland samt en intensiv insamlingskampanj för att stödja Viggo Foundation kunde de starta sitt äventyr den 16 maj 2017. Under de kommande 29 dagarna mötte Team FastestXEurope en mångfald av utmaningar som satte både uthållighet och laganda på prov. Vädret visade sig vara en oförutsägbar motståndare, med stormar i Ryssland och skogsbränder i Portugal, vilket gjorde cyklingen genom de områdena särskilt krävande.

Trots alla prövningar lyckades de överträffa utmaningen och säkra sin plats i Guinness Rekordbok, samtidigt som de samlade in imponerande 350 000 kr till Viggo Foundation. Teamet åstadkom inte bara ett världsrekord utan också en skattkista med minnen från äventyret – från ett möte med en sur fransk barista till kvällar med trånga dubbelsängar och tappad känsel i händerna. Trots alla hinder beskriver teamet resan som en fantastisk och minnesvärd upplevelse.

2016
Måns Möller och Christer Skog från Stockholm till Kreta på 23 dagar

Efter att ha korsat USA på cykel året innan, från kust till kust, var vännerna Måns Möller och Christer Skog redo för nästa stora utmaning. Denna gång stod cyklingen från Stockholm till Kreta på 23 dagar på schemat, vilket innebar en sträcka på cirka 374 mil. Äventyret startade den 2 maj 2016 med målet att samla in pengar till Viggo Foundation.

Läs mer
Måns och Christer genomförde en solocykling genom Europa, erövrade Alperna och svepte genom de gröna landskapen. Startpunkten var Stockholm, med en färjeresa från Nynäshamn till Gdansk. Därefter trampade de igenom Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien, Kroatien, Montenegro, Albanien och Grekland. Den avslutande sträckan inkluderade en färjetur från Aten till Kreta, där de avslutade sitt äventyr i den lilla staden Chania.

Resan bjöd inte bara på fysiska utmaningar utan även på oväntade händelser. Krampningar, svimningar, tandborstkriser, trubbel med gränspolisen i Kroatien, regn, blåsväder och stekande hetta utgjorde en resa som etsade sig fast i deras minnen. Det var en oförglömlig resa där varje svängning och hinder bara bidrog till äventyret.

2015
#C4C4Autism kust till kust i USA, 4200 km på 30 dagar för välgörenhet

Den 15 april 2015 doppade Måns Möller, Christer Skog, Håkan Löfström och Björn Gebenius bakhjulet av sina cyklar i Stilla Havet, med målet att 24 dagar senare doppa framhjulet i Atlanten. De skulle nämligen cykla genom hela USA, från kust till kust, en resa som sträckte sig över 4200 km och omfattade 24 etapper. Äventyret hade två syften: att utforska hur medelåldersmänniskor reagerar på extrem uthållighetsträning och samla medel för barn med särskilda behov och deras rätt till idrott – det som senare blev grundplåten till Viggo Foundation.

Läs mer
Redan innan avresan till USA inleddes äventyret med intensiv förberedelse, uthållighetsträning och fystester på Gotland. Vännerna startade sedan sin resa i Solana Beach, Kalifornien, och trampade genom olika landskap och väder tills de jublande nådde målet i St Augustine, Florida. De avslutade resan på stranden med framdäcken i havet och ett insamlat belopp på 600 000 kr.

Dessa medel blev starten för Viggo Foundation och stiftelsen har sedan dess hjälpt tusentals barn med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) att få tillgång till anpassad idrott.